Recept Ossobuco

Dit heerlijke recept voor Ossobuco kregen we van Dorine van: Evento Perfetto

Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans

Wat heb je nodig:

  • 2 kg schenkel, van de koeien van Jelle uiteraard, in 4 plakken, ongeveer 4cm dik
  • 500 gram verse ontvelde tomaten
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 dikke wortels
  • Halve liter goede witte wijn
  • 500 ml runderbouillon (eigen gemaakt of van een goed merk, ik trek een bouillon van groentes en botten van rund)
  • Olijfolie
  • Bloem
  • Peper en zout
  • Roomboter

Voor de gremolata:

  • 1 bio citroen
  • 1/2 bos perselie
  • 1 teen knoflook

Hoe maak je het? Snij de ui, selderij en wortelen in kleine blokjes. Dep het vlees goed droog en bestuif met bloem en peper en zout.

Verhit de olie en een klontje (room) boter in een grote pan en bak het vlees aan alle kanten bruin, ongeveer 8 minuten in totaal. Haal het uit de pan en houd het apart. Fruit nu de ui, bleekselderij en wortel in dezelfde pan, doe er een scheutje olie bij, en bak ze lichtbruin in 8 minuten ongeveer.

Blus af met witte wijn, voeg de ontvelde tomaten toe (deze heb ik vantevoren een tijdje in de hete bouillon laten weken) dan de bouillon erbij en breng alles zachtjes aan de kook met de deksel op de pan. Zorg dat het vlees onder het vocht staat. Ongeveer anderhalf uur laten sudderen en haal dan de deksel eraf en in laten koken. Tip: snij het vetrandje aan de zijkant van het vlees rondom in voordat je het bakt, dit voorkomt dat het vlees omhoog ‘krult’ in de pan.

Maak ondertussen de gremolata: meng fijngeraspte schil van de citroen met de fijngesneden peterselie en geplette knoflook en een klein beetje olijfolie. Als de bouillon is ingekookt en een saus is geworden is het klaar, de saus moet nog steeds helder zijn. Plet dan de tomaten met een vork. Let op, er zitten wel tomaten in maar het is geen volle rode saus zoals je die kent van andere pastagerechten! Je mag zien dat er stukken tomaat in zitten.

Serveer met gebakken polenta, of verse tagliatelle, een eigenmaakt stukje brood (altijd brood bij Italiaans eten!) en doe wat van de gremolata op het vlees. En drink er een goeie rode Italiaanse wijn bij. De Pipoli Rosso Aglianico Basilicata is een hele goeie maar een lekkere witte Vermentino gaat ook best!

Buon appetito!!