Recept Rundertong

Rundertong van Mama Ine:

Al diverse keren heb ik tong klaar gemaakt en dat is altijd een succes bij de gasten! Vraag Jelle maar! Er zijn veel mogelijkheden, als je op internet kijkt, maar dit is mijn favoriete recept. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

Hierbij op verzoek mijn recept: Doe ongeveer 150 gram zout {10 gram zout per 100 gram tong) in een grote pan met water. De tong moet onder onderliggen ( ongeveer 4 ltr. water) Ik doe dit ’s avonds en laat hem dan de hele nacht op een koele plek staan. De tong mag bevroren het water in.

’s Morgens spoel ik de tong met koud water af en laat hem in vers water 10 minuten koken (ontzouten) en giet dit water weer af. Ondertussen het groente bouquet klaarmaken om het samen met de tong in vers water op te zetten. Snij in grove stukken:

  • 2 Stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 grote ui
  • 2 knoflook,
  • 1 prei en/of venkel
  • bosje thijm, 2 laurier, peper, zout.
    Schroom niet om het naar eigen wijze verder aan te vullen.

Laat dit geheel minimaal 3 uur heel zacht koken (trekken), 4 uur kan ook echt geen kwaad. Haal de tong uit de pan en pel deze warm. Dat is even een vreemd gevoel, maar went snel en gaat snel. Je hebt nu ook een pan heerlijke (gezeefde) bouillon, die je kunt gebruiken voor de saus en een soep.

Serveer de tong in plakjes gesneden op een lange platte schaal. Ik maak er meestal een Madeirasaus met champigons of een Roomsaus bij. Daarbij een heerlijke zachte puree, met een extra groente (sperziebonen) en succes verzekerd!!!

Groetjes van Mama Ine.